Tuzlukçu sigarayı bırakmada başarı sağladı
19 Mart 2024

9 şubat Dünya Sigarayı bıraktırma  günü nedeniyle, Tuzlukçu Kaymakamlığının “Bilinçli Aileler, Sağlıklı Nesiller” projeleri kapsamında, Tuzlukçu İlçe sağlık Müdürlüğü olarak 8 şubat günü, Uzm. Dr. Nisa Çetin KARGIN’ın sunumunu gerçekleştirmiş olduğu “Nikotin Bağımlılığı” Konferansı, Tuzlukçu Kaymakamı Sayın Nur Sevinç ÖZBEK’in, Halk Sağlığı ıl Müdürü Dr. Hasan ÖZNAVRUZ’un, il Müdür Yardımcısı, şube Müdürü ile Tuzlukçu ilçemize bağlı Kamu Kurum ve kuruluşlarımızın değerli müdürleri ile  çok sayıda değerli Tuzlukçu halkımızın katılımlarıyla “Sigarayı bırak Yaşamın Tadına Bak” vurgulu konferansımız Halk Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşti.

Konya Halk Sağlığı il Müdürü Dr. Hasan ÖZNAVRUZ açılış konuşmasında Öncelikli olarak Kaymakam Nur Sevinç ÖZBEK, Uzm.Dr. Kargın’ın  girişimleri ve çabaları sonucunda  bugün buradayız, kendilerine teşekkür ediyoruz.

Sağlık Bakanlığı sigara konusunda, kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve yasa maddelerinin başarıyla uygulanabilmesi için artırılan denetimlerin yanı sıra, toplumun konuya duyarlılığının da önemli olduğuna dikkat çekerek, “Sigara içmeyin,  bulunduğunuz ortamlarda sigara içilmesine izin vermeyin, içilen ortamlardan uzak durun.” Mesajı vermektedir. sigara bağımlılığının yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekildi.

Buna göre; sigara kullanımının ağız kokusu yaptığı, diş ve diş eti hastalıklarına yol açtığı, gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep oluğu, mide ve yemek borusu kanserine yol açtığı, erken menopoz ve rahim kanseri gibi hastalıkların görülme oranının çok yüksek olduğunun görüldüğü belirtti. Sigara, başta damar sertliği olmak üzere, beyin ve kalpte damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi birçok hastalığın nedenini oluşturuyor. Sigara bağımlılığının ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir unsur olduğunu belirten Dr. Hasan ÖZNAVRUZ, sigaranın başta damar sertliği olmak üzere, beyin ve kalpte damar tıkanıklığı,  kalp krizi ve tansiyon yükselmesi gibi hastalıklara açık davetiye çıkardığını yineledi. Sigara, Akciğer Kanserinin yünde 90 nedeni, Ayrıca sigaranın, tüm kanserlerin yüzde 30, kanserden ölümlerin de yüzde 50 sebebi olduğu belirtilen dedi. Ayrıca Kişilere  sağlık yönünden olduğu kadar maddi olarak da zarar vermektedir.

Sunumunu “Nikotin Bağımlılığı” üzerine kuran Dr. Kargın Sigara kullanmanın Dünyadaki en önemli problemlerden biri olduğunu, sigara içenlerin yarısının sigaraya bağlı yaşamlarını kaybettiklerini, Her yaşta nikotin bağımlılığı gelişebilmesine rağmen ilk sigara, genellikle erken ergenlik döneminde denendiğini, Ülkemizde ve dünyada sigaraya bağımlılığın hangi yıllarda ve yaşta artış gösterdiğini, sigar şirketlerinin sigara bağımlılığın artmasına paralel  gelirlerini artırıcı faaliyet olarak reklamları nasıl kullandıklarını, gençliğin ilk yıllarında sigara bağımlılığını oluşturan en önemli etkenin sosyal çevre ve arkadaş gurubu olduğunun, Sigara kullanımında sağlık çalışanlarının kullanma sıklığını, Sigaranın yol açtığı ölümler trafik, terör, iş kazaları vb. gibi tüm ölümlerin toplamından 5 kat fazla olduğunu sigaranın hangi organa ne derecede ve ne türden etkilerinin olduğunu, pasif sigara kullanımı hakkında neler yapmamız gerektiğini, Ülkemizde gebe kadınlarda sigara içme durumlarını yansıtacak yeterli sayıda çalışma yoktur. Bu konuda yapılan ve ulaşılabilen Erzurum, Bursa, İstanbul, Samsun’da ve Konya’da  bildirilen 5 çalışmada sırasıyla sigara içme oranları %3, %16, %32, %37, %7,3 olarak bildirildiğini bebek üzerindeki zararlarını, konjenital anomalilerin geliştiğini, Sigaranın bunca zararlı etkileri var iken bu bağımlıktan kurtulmakta mümkün olduğunu söyleyip. Tuzlukçu Devlet Hastanemiz’de 13 vatandaşımız sigarayı bırakarak sağlıklı yaşamayı tercih ettiler diyerek konferansını tamamladı.
Ödül töreni ve plaket takdimi yapıldı. Takdimde konuşma yapan Tuzlukçu Kaymakamı Sayın Nur Sevinç ÖZBEK konuşmasında Sağlıklı bir hayatı seçerek, gelecek nesillerimize dumansız hava bıraktıkları için 13 gönüllümüze, gönülden teşekkür ederim, Özbek hastanemiz sanırım Hastanemiz entegre sağlık hizmeti sunan Hastaneler içinde bir ilke imza atarak Sigara bıraktırma polikliniği açan kuruluş olması hasebiyle de tebrik ediyorum diyerek, Katılımlarından dolayı Dr. Hasan Öznavruz'a ve ekibine tüm katılımcılara ve Dr. Nisa Çetin Kargına ve Hastane Müdürü Mahmut Baysal’a teşekkür ettiler.